Przygotowanie i realizacja weselnego menu to jeden z głównych aspektów nie tylko przedślubnych przygotowań, ale również przyjęcia weselnego. Najedzeni goście, to szczęśliwi i pełni energii goście. Jak sprawić, by zaproszone przez nas osoby na długo zapamiętały nasze wesele?
Po pierwsze menu na wesele powinno być połączeniem tradycji i nowoczesnych wpływów europejskich. Typowo polski obiad, warto przełamać elegancką fontanną czekoladową i zaczerpniętym z Zachodu „słodkim kącikiem”. Wolny dostęp do słodkości sprawi, że goście chętniej będą po nie sięgali i rozkoszowali się ich smakiem.
Nie mniej ważnym aspektem jest ilość. Skrzętnie wyliczone sztuki ciasta, mięsiw, czy innego rodzaju jedzenia nie zachęcą gości do korzystania z ich smakowego dobrodziejstwa. Nie należy oczywiście przesadzać, ale skąpstwo podczas wesela nie jest w cenie.
Różnorodność oferowanych posiłków również ma znaczenie. Serwowanie jedynie opcji mięsnej może być odebrane przez wegetarian jako przykrość, dlatego warto wcześniej dokonać rozeznania co do preferowanych opcji żywieniowych naszych gości. Aktualnie każda restauracja posiada tzw. opcję wegetariańską, która na pewno ucieszy członka naszej rodziny, czy znajomego. Nie należy zamykać się jedynie w dobrze znanym nam kręgu potraw. Świeżość i nowoczesne podejście do menu weselnego na pewno spodoba się nie tylko młodemu, ale również starszemu pokoleniu.